Annons:
Etikettboende-och-inredning
Läst 11620 ggr
MoaL
2011-03-14 14:46

Bottenmaterial

Det finns många olika sorters bottenströer, men vilket är det bästa? Finns det något som är ett stort no-no?

Det finns väldigt många olika bottenmaterial som man kan använda till sina djur, och vissa är bättre än andra medan en del är rent ut sagt skadliga.

I ett akvarium/terrarium kan man gärna ha ett ganska djupt bottenmaterial till sina degus, men det är förstås inte möjligt i en gallerbur. Till degus är hög absorberingsförmåga egentligen inget måste då de inte avger särskilt mycket väta, så det viktigaste är att ha ett bottenströ som de trivs i.

Nedan listar jag många av de bottenströer som kan dyka upp på exempelvis djuraffärer, dock finns det vissa som jag inte ens tänker ta upp då det säger sig självt att man inte bör använda det. Det gäller exempelvis kattsand och parfymerat/färgat spån.

Kutterspån
Kutterspån

Kutterspån
Kutterspån är nog det vanligaste och mest kända bottenströet. Dess fördelar är att det suger upp bra och det är lätt att gräva i, men nackdelen är att det oftast dammar väldigt mycket.
Det finns kutterspån av både lövträd (björk, vanligtvis) och barrträd (furu). Stora balar av kutterspån av lövträd går att köpa på djuraffären, och balar i samma storlek men av svenskt furuträd och betydligt billigare går att köpa på exempelvis Lantmännen/Granngården. Eftersom furuspånet är svenskt, så innebär det att det inte heller innehåller särskilt höga halter av några giftiga ämnen, då våra stränga vintrar lakar ur träden. Halterna av exempelvis terpener är då väldigt låga, och är inget hållbart argument mot spånet då djuren, så länge de inte är överkänsliga, inte kommer att märka av det. Däremot är dammet en stor bov, då damm i luftvägarna är mycket skadligt för alla slags djur.

Alspån
Alspån är ett slags flis av al. Det är brunt och luktar fräscht. Det damm som följer med bottensubstratet lägger sig mestadels på botten under ströet, och märks inte av förrän man ska rengöra buren. Nackdelen med det är att uppsugningsförmågan tyvärr inte är särskilt god och dessutom sprätter det lätt runt och ut ur gallerburar.
Alspånssäckar går att köpa i flera olika storlekar på djuraffärer.

Aspspån/Aspflis
Ett ljust lövträdsslag som luktar ganska sött, men det är inte alla som uppskattar dess doft. Det dammar väldigt lite och anses av många vara det bästa trädslaget att ha som bottenmaterial. Det ligger även ganska stabilt på botten.
Finns att köpa på djuraffär, men är tyvärr ofta dyrt.

Bokflis
Ett flis av bok som luktar och dammar väldigt lite. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av det.
Finns att köpa på djuraffär.


Toa-Lätt

Papperspellets
Papperspellets finns i olika märken, exempelvis Toa-Lätt och Majsan Remiss, och är gjort på pappersmassa. Fördelarna med ströet är att det har bra uppsugningsförmåga och dammar ganska lite, men nackdelarna är att det tyvärr är väldigt hårt att gå på. Dessutom är dammet allergiframkallande, vilket är nackdelen med allt slags papper. Det är inte många som tänker på det, men pappersdamm är inte bättre än damm från exempelvis spån, men då dammar papper ofta betydligt mindre. Många har väldigt svårt för lukten från papperspellets, men personligen har jag alltid tyckt att det luktar gott.
Papperspellets går att köpa i olika storlekar nästan överallt; både på djuraffärer, matvarubutiker och Lantmännen/Granngården.

Hampaströ
Hampaströ är gjort på hampa som egentligen är en mycket tålig ettårig ört. Vissa som är gräsallergiker och har använt det har haft problem med att de har känt av sin allergi.
Som med alla naturprodukter så kan man få förpackningar som dammar olika mycket, ibland mycket och ibland nästan ingenting alls. Det luktar i princip ingenting, och är ett mycket lätt strö som kan flyga omkring när man har grävglada och busiga degus. Det ser ut och känns som mjukt pressat och torkat gräs/halm.
Köps till ett bra pris på Lantmännen/Granngården där det heter Lättströ men finns även att köpa på djuraffärer.


StL-strö

**
StL-strö**
StL-strö är gjort på strimlat/rivet wellpapp - oftast exempelvis fodersäckar som strimlas och återanvänds som strö. Det är fluffigt och många smådjur boar gärna med det, och fördelarna är dessutom att det, bortsett från att dess uppsugningsförmåga är mycket god, också ligger väldigt stilla i buren. Dessutom är bitarna ofta så stora så även om ens degus gräver och sprätter pappersbitarna runtomkring sig så hamnar det inte mycket utanför buren, då de sällan tar sig genom gallret.
Finns att köpa på Lantmännen/Granngården väldigt billigt. Mycket drygt bottenströ!

Rekommenderas EJ:

**Cederspån
**Ceder innehåller höga halter av många farliga syror, och är roten till vår aversion mot allt som innehåller det minsta terpentin. Detta träd växer vilt i länder som inte har våra bistra vintrar, och blir därför inte urlakade på samma sätt som våra tallar blir. Det innebär att de är rika på syror som är mycket allergiframkallande för människor och djur. Cederträ används till och med för att avskräcka och hålla borta skadedjur. Det luktar mycket starkt, och ska ALDRIG användas som bottenströ till några smådjur. Trots detta så säljs det tyvärr ändå förpackningar med cederspån på många av våra djuraffärer. Anledningen till att de säljs på djuraffärer är egentligen inte för att användas som ett bottenströ, utan ska blandas med bottenströet för att stöta bort exempelvis kvalster och liknande småkryp. Dock ska ni inte låta ceder komma i närheten av era djur.

Träpellets
Träpellets är hårt hoppressade små pellets av restprodukter från träindustrin, som sågspån och malt trä. Detta är inget bra bottenströ, då det dels är mycket hårt för djuren att gå på, men det faller också sönder till ett pulver/damm när det kommer i kontakt med fukt som exempelvis urin.
Finns att köpa på djuraffärer.


All Pet Pine

All Pet Pine
Ungefär som ovan. Det ser ut som krossad träpellets och faller sönder till ett pulver när det blir fuktigt. Det är dock mjukare att gå på än ren träpellets.
Finns att köpa i olika storlekar på djuraffärer.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Annons:
Upp till toppen
Annons: