2011-02-23 01:09 #0 av: MoaL

Degus är mycket aktiva djur som behöver så stort utrymme som möjligt, så det kan aldrig bli för stort. Däremot kan det absolut lätt bli för litet.

Enligt Jordbruksverkets minimimått för en degubur ska den vara minst 0,3m², vilket exempelvis motsvarar 75x40x40cm (LxBxH). En bur med de måtten rymmer två degus. Jag tror nog att de flesta håller med om att de måtten är för dåligt tilltagna, framförallt på höjden. Alla som har träffat degus vet hur gärna de klättrar, hoppar, gräver och aktiverar sig. De vill gärna ha en hög bur eller ett högt akvarium/terrarium med en varierande och fantasirik inredning som gör att de kan klättra och utnyttja utrymmet på bästa sätt. Är buren för liten riskerar man att det blir slagsmål mellan djuren.
Precis som exempelvis gerbiler så tycker degus även om att gräva, så en djup botten med mycket bottenströ är att föredra.

En sak som kan vara bra att veta innan man köper degus och bur, är att degus gnager väldigt mycket. Därför ska man undvika burar med plastbotten, och istället köpa antingen en voljär/bur med metallbotten, eller ett akvarium/terrarium i glas, annars har man snart en trasig bur och djur på rymmen.


Inredning

Då degus är mycket aktiva uppskattar de gladeligen all slags inredning. Försök helst använda så mycket obehandlat trä som möjligt. Då de gnager så mycket bör man undvika plast och liknande material.
Trähus, trähyllor, grenar, rör, hängmattor, rep, stegar, ett stort (minst 25-30cm i diameter) hjul som inte riskerar att skada någon kroppsdel, och så vidare, är mycket omtyckta. De uppskattar också om man kan ge dem möjlighet till ett djupt bottenströ så att de kan gräva ordentligt.
Varje gång man byter i buren får man också gärna flytta om och tillsätta/ta bort inredning så att den ser ut och är annorlunda efter varje städning, då degus med sin alerta nyfikenhet värdesätter en varierande och stimulerande miljö. Om inte annat ser ens degus till att inredningen blir utbytt, då de hur som helst kommer att gnaga sönder den.

Man måste låta sina degus få möjlighet att sandbada i en skål med finkornig sand dagligen, då det är viktigt för deras pälsvård. Det ska om möjligt vara tillräckligt stort för att rymma alla degus samtidigt då de gärna sandbadar tillsammans. De använder det dock ofta som toalett, så om du vill kan du bara låta dem få tillgång till sandbadet ett par gånger om dagen snarare än hela tiden.

 

Städning

Hur ofta man behöver städa sina degus bur/terrarium/akvarium beror på hur många degus man har och hur stor bur de bor i. Fördelen med degus är att deras avföring är liten och torr och deras urin är koncentrerad. Detta innebär att deras bur sällan hinner börja lukta eller bli särskilt smutsig förrän det är dags att städa den igen. Degus brukar också ofta välja ut något hörn att kissa i, så håller man städat i deras toaletthörn så behöver man vanligtvis bara städa hela buren ett par gånger i månaden.