Mat och vatten

Foder

2011-02-22 17:47 #0 av: MoaL

För att en degu ska må bra krävs förstås bland annat ett näringsriktigt foder.

Huvudfoder

Bland det viktigaste för en degu är hö. Det ska alltid finnas fri tillgång till det, då degus är utvecklade för att äta en mycket fiberrik diet. I det vilda lever de mestadels på hö, gräs och blommor, samt blad, kvistar, bark och rötter från exempelvis buskar, liksom diverse andra fiberrika växter.
På sommaren kan man gärna ge sina degus färskt och fräscht gräs och örter utifrån. De ska vara ogiftiga, obesprutade och inte nedsmutsade av avgaser, hundar eller dylikt. Precis som med marsvin eller kaniner så måste degus vänjas vid färskt gräs successivt.

 

Kraftfoder

Som kraftfoder kan man blanda bra marsvins- och chinchillapellets eller köpa exempelvis Science Selective Degu, Care+ Degu eller något annat bra degufoder. Viktigt är att fodret inte innehåller socker, inte heller fruktsocker, då degus mycket lätt utvecklar diabetes och starr. Likaså blir de lätt överviktiga, så fodret ska även vara fettsnålt.

 

Grönsaker och frukt

Man vet ännu inte om degus kan tillverka sitt eget C-vitamin, så för att vara på den säkra sidan bör man servera C-vitaminrika grönsaker som färsk broccoli, paprika, olika kålsorter, och dylikt.
Frukt bör man vara försiktig med då det innehåller mycket fruktsocker. Många serverar inte frukt till sina degus överhuvudtaget, men gör man det bör det serveras som godis och inte som en del av utfodringen - ganska sällan med andra ord.

 

 

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2014-01-12 13:43 #1 av: hanna12351


kan man ge degusarna bara färska grönsaker och hur mycket ska det ha av hö, kraftfoder och grönsaker?

Anmäl
2014-01-12 16:26 #2 av: deedee

Angående kraftfoder vore det bra om det poängteras att det inte i regel bör betraktas som dagligt foder. Hö, gräs, kvistar m m bör vara deguns huvudföda. Allt annat bör betraktas antingen som tillskott eller godis. Däremot ser jag en poäng med kraftfoder om ett djur är mycket ungt, sjukt (svårt att hålla vikten trots hö av god kvalitet) eller dräktig/digivande. 

Anmäl
2014-03-19 07:05 #3 av: Emouse

Nyligen köpt ett marsvins pellets, Cavia Selective.. funkar det?

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl
2014-03-19 07:06 #4 av: Emouse

Cavia Complete**

Emma, medarbetare på Råttor och Mus iFokusStjärnor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.