Beteende/Hälsa/Sjukdom

Svansen

2011-03-16 12:45 #0 av: MoaL

Det är vanligt bland människor som håller på med smådjur att tro att man gärna ska ta eller till och med lyfta smådjur i svansen, men när det gäller degus så är det absolut strängt förbjudet. Gör man det kan degus nämligen tappa sin svans.

Detta är en överlevnadsinstinkt, precis som för ödlor som också kan tappa sin svans. Istället för att degun blir fångad av det jagande rovdjuret som beräknas sikta in sig på den guppande och höjda svanstofsen, så lossnar huden på svanstippen som ett skal som dras av från skelettet. Detta kan vara både chockerande och obehagligt att se för ägaren, och det är naturligtvis inte bra för degun heller, även om det är något kroppen är programmerad att göra.

Om degun klämmer svansen eller om du råkar greppa om svansen så att den lossnar, kommer det först att blöda ett tag. Inom ett par dagar har området som har förlorat huden torkat ordentligt, och då kommer degun att gnaga av de torkade svansresterna.

Om deguns svans "aldrig" slutar att blöda, måste du fara med den till en veterinär eftersom de då kanske måste sy ett par stygn för att degun inte ska dö av blodförlust. Likaså måste du fara till en veterinär med din degu om den har den oturen att svansen blir infekterad under läkningstiden. Därför måste du hålla extra koll på din degus hälsa ett tag efter att den har tappat svansskinnet.

Bortsett från att degun kan bli sjuk så är största nackdelen med en förlorad svans framförallt att den nu måste lära sig att balansera utan den.

Håll eller lyft därmed aldrig din degu i svansen, så får de behålla sina fina svanstofsar hela livet utan att riskera hälsan. Glad


Hel och fin liten bebissvans med vit tofs. Fotograf: smurfan-13

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-09-04 16:25 #1 av: Adrina

Min degus har ingen svans Rynkar på näsan Dock tror jag att den andre degusen (som nu är död) bet av den, eller att dem bara bråkade.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.