Annons:
Etikettmat-och-vatten
Läst 20485 ggr
Adrina
2012-09-09 18:33

Att torka örter

Att ge sina degus örter är både smakrikt och nyttigt. De flesta köper nog örter i djuraffärer men det är inte heller särskilt svårt att torka dem själv. Här får du läsa vad du kan torka.


Min egna lilla torkning.

Att ge sina degus örter är både smakrikt och nyttigt. Man kan köpa örter i djuraffär, men det är både roligare och billigare (oftast gratis) att torka själv! 
På sommaren är det hög tid att plocka växter utifrån och hänga in. Även om sommaren är på väg mot sitt slut just nu växer det fortfarande en del man kan torka.  

**Hur torkar man? 
**Man bör förvara sina torkade växter på ett mörkt, torrt ställe. Själv har jag hängt upp mina på ett litet utrymme innan vår vind. Jag knyter fast en bukett och när det är 100% torrt lägger jag det i en låda nedanför. Viktigt är det att växterna hänger fritt och inte är blöta när man hänger in dem. Minsta lilla fukt kan förstöra dina torkade växter ifall mögel utvecklas. Lägg därför aldrig in otorkade växter i påsar.

Grönsaker som jag torkar brukar jag lägga på en ugnsplåt, morot och rödbeta strimlar jag eller skär i tunna bitar med en osthyvel.

_Maskrosrötter och nypon

Solros, malva, ringblomma, rosenblad_

**Vad kan man torka? 
*Kirskål, rölleka, maskrosblad, blodtopp, cikoria, blåklint, hibiskus, grön havre, grön vete, grönt korn, hallonblad, kamomill, ringblomma, rödklöver, nypon, lindblad, körvel, lomme, rönnbär, smultron- och jordgubbsblad, prästkrage, groblad, brännässlor, citronmeliss, basilika, gräslök, malva, björkblad, echinacea, persilja, kronblad från solros, ros och tagetes, rosenknoppar, mynta, pepparmint, hasselblad, nypon, nyponrosblad, maskrosblommor, maskrosrötter, bark från pil, hassel, björk och rönn, tistelblommor (taggarna skadar inte degun) klöver, spenat, kronärtskocka, rödbeta, morot, broccoli, majskolvar, svartvinbärsblad, lavendel, timjan, koriander, blåbärsris/lingonris, salvia, tussilago, gullris, äppelgrenar, viol, våtarv, stockros _*och massor av mer jag inte kommer på just nu!


Cikoria ska det stå, inte cikora_Dosering?
**Vissa växter kan man ge mer av än andra. Några bör man ge i väldigt sparsam mängd, t ex klöver och spenat. Men jag tycker regeln för dosering är att aldrig ge för mycket av bara 1 växt, så istället för att ge 10 prästkragar, ge istället, 4 malvor, några hallonblad, 3 rödklöverblad och lite citronmeliss och 2 prästkragar. 

Om du gör en egen blandning där du blandar ner alla örter i en låda så räcker det med ca. 2 matskedar per dag per degus av den blandningen. 

Hur lång tid tar det?
Beror på hur mycket vatten det är i växten. Maskrosblad kan ta 1-2 veckor att få helt torrt medan blommor som t ex malva bara tar någon dag. 


_Blodtopp, bladen ansågs på medeltiden vara sårläkande och minska infektioner

_**Dehydrator 
**För särskilt svåra växter att torka som t ex spenat har jag införskaffat mig en dehydrator. Detta är absolut inget nödvändigt och det går bra att torka växter/grönsaker i ugn på 50 grader likaså. Men med dehydratorn behöver man inte oroa sig för att det blir för varmt och man slipper kolla till dem hela tiden, eftersom det blir torrt snabbare är det ingen chans för mögel att utvecklas. En sån här kostar ca. 300:- och som sagt inget nödvändigt, men jag använder den flitigt till mig själv som torkar bär & frukt. 


_Dehydretorn

Broccoliblommor och maskrosblommor på dehydratorn

_**Vart hittar man alla dessa växter?
**Överallt i princip. Om du bor i stan, bege dig ut på landet en dag för att samla lite växter. Det är både avkopplande och mysigt! Läs på noga innan så du vet hur dem ser ut (du kan googla bilder eller ha en bok med dig) Tänk på att inte plocka växter som växer nära stortrafikerade vägar eller som på andra sätt kan vara förorenade. Plocka aldrig blommor från nyinköpta blommor du köpt på trägårdsbutiker eller hos florister, de är ofta besprutade.

Men sommaren är inte över än och när det fortfarande växer örter ger jag dem färska till mina degus vilket är himla populärt!

Artikelförfattare: Johanna Fransson (Adrina)
Bilder: Johanna Fransson (Adrina)

Annons:
MoaL
2012-09-09 19:06
#1

Toppenbra och intressant artikel! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

hhejlollo
2012-09-09 20:35
#2

Intressant och mycket bra artikel! :D

Kristallens Smådjursuppfödning & Omplacering

www.kristallens.wix.com/kristallens

Sajtvärd på degus.ifokus

Sarah!
2012-09-26 17:11
#3

Väldigt bra!

Mvh Sarah

Ta en titt på min Hundhemsida

Casiopeia
2012-12-07 17:03
#4

Inspirerande!

~ medarbetare på amigurumi och vegan ~

Grodan
2013-07-19 23:09
#5

Underbar!


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

ki4ndeer
2014-06-03 11:12
#6

Kan man även ge kirskålblommor och ska man torka tistel?

Annons:
smurfan-13
2014-06-03 11:19
#7

Man skall tänka på att blommor innehåller mer eller mindre nektar som är sött och inte nyttigt för degus.

DrDagge
2014-08-31 02:20
#8

Är det ok att ge dem nypon som ej är torkade? De verkar gilla dem iaf…

dumbell
2014-09-04 15:07
#9

Jättebra inlägg! 
Tänkte bara höra om det är någon som vet om man kan ge dom blad från ärtskide-plantor?

Be the change you want to see in the world

-Gandhi

pontushbg
2014-10-23 19:06
#10

Kul, lite sent påtänkt men håller på o torka lite inför vintern. Efter några rundor så har jag haft spisen igång 24/7, bla treklöver, brännässlor, maskrosblad+ maskrosrötter hyvlade rödbetor o morötter lite potatis skal, deguna älskar att få lite av varje som hand snacks. Så ut med er o plocka innan frosten kommer.

MoaL
2014-10-23 22:33
#11

#10 Haha, här är marken redan täckt av snö. 😃

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

dumbell
2015-05-01 19:03
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Äntligen kan man börja torka :D

Be the change you want to see in the world

-Gandhi

dumbell
2015-06-12 14:59
#13

Vet någon om man kan ge dom hästhov?(tussilagons blad)

Be the change you want to see in the world

-Gandhi

Annons:
Alwyn
2015-06-28 16:45
#14

Gillar denna artikel, men Våtarv och Viol skulle jag personligen ta bort då det står på SVA hemsida att de kan vara skadliga. Bark från Pil skulle jag inte heller ge då man ofta undviker Salix-släktet till djur på grund av innehållet av salicylsyra.

hannahjonsson
2015-07-31 21:29
#15

Vilken del av ringblomman kan dom äta och måste det vara torkat eller går det bra annars också?

Rosasocke
2017-06-27 15:44
#16

Går det bara med små nypon eller går det med dom stora också? Samma med rosorna?

Upp till toppen
Annons: